Ako nastaviť cyklotrenažér? Sprievodca

Ako nastaviť cyklotrenažér? Sprievodca

Obsah

Správne nastavenie cyklotrenažéra je základným prvkom prípravy na cvičenie. Do veľkej miery od toho závisia efekty tréningu a správna práca svalov. Najmä začiatočníci by si mali cyklotrenažér správne nastaviť vrátane nastavenia výšky sedadla, riadidiel a vzdialenosti medzi nimi , aby nedošlo k zraneniu, ktoré by odrádzalo od ďalšieho tréningu. Ide o veľmi dôležitú činnosť, ktorá ovplyvňuje bezpečnosť a efektivitu cvičení. Ako si teda pred tréningom správne nastaviť cyklotrenažér ?

Správne nastavenie cyklotrenažéra - nastavenie sedadla

Sedadlo by sa malo nastaviť ako prvé, pred začatím cyklistického tréningu. Na jeho nastavenie je potrebné, aby ste sa k nemu postavili vzpriamene a okraj  bedrovej kosti by mal byť podľa typu stacionárneho bicykla asi 3 centimetre pod sedadlom . Mal by sa vykonať aj test päty. Aby ste to dosiahli, sadnite si na cyklotrenažér a položte pätu na pedál a začnite pomaly pedálovať. Keď je chodidlo v spodnej polohe, noha by mala byť takmer rovná – len mierne pokrčená v kolene.

Pri správnom horizontálnom umiestnení sedadla by vaše ruky mali pohodlne spočívať na riadidlách a byť mierne ohnuté v lakťoch. Keď sú kľuky rovnobežné s podlahou, jabĺčka prednej nohy by mala byť vertikálne nad osou pedálu. Dôležité je, že ak sa panva pri pedálovaní kýve, znamená to, že pedál je nastavený príliš vysoko . Na druhej strane, ak je koleno príliš ohnuté v dolnej časti nohy, znamená to, že sedadlo je nastavené príliš nízko.

Nastavenie volantu cyklotrenažéra

Volant by spravidla nemal byť vyššie ako vrch sedadla. V praxi je však toto pravidlo relatívne, pretože každý cvičenec si musí nájsť tú najpohodlnejšiu polohu pre seba. Vďaka tomu bude zachovaná rovnováha polohy na stacionárnom bicykli a nebude sa narúšať pri pedálovaní. Pre začiatočníkov alebo pokročilých ľudí v oblasti indoor cyclingu , ktorí bojujú s problémami s chrbticou, by mal byť volant nastavený asi o dva stupne vyššie. Rovnaká situácia platí aj pre ľudí s nadváhou.

Nastavenie pedálov a vzdialenosti medzi sedadlom a volantom na cyklotrenažéri

SPD pedály sa často používajú v cyklotrenažéroch kvôli intenzite cvičenia a vlastnostiam, ktoré sú dôležité pri tréningu. Preto je dôležité vybrať si správnu obuv a následne nastaviť samotné pedále. Využiť môžete aj takzvané špičky, do ktorých dáte normálnu obuv . V prípade prvej možnosti je potrebné nastaviť silu zovretia, aby ste v prípade potreby mohli rýchlo vybrať topánku z SPD. V prípade špičiek však stačí pásik pevne zapnúť, aby sa topánka nevyšmykla, ale ani neobmedzovala možnosť tak urobiť v prípade naliehavej potreby.

Z pohľadu človeka, ktorý začína jazdiť na cyklotrenažéri v oblasti indoor cyclingu , je dôležité aj nastavenie vzdialenosti medzi volantom a sedadlom . Na jej optimálne určenie sa používa jednoduchá metóda. Najprv narovnáte ruky tak, aby sa lakeť dotýkal okraja sedadla a prostredník sa dotýkal strednej časti volantu. Je dôležité, aby ruky a prsty boli narovnané. Dodatočne si môžete skontrolovať aj to, či  vám pri státí nebude prekážať volant.

Autor: Izabela Pawik